Sluit ×

Van Terra on 03/06/2019

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 3: de voorkant in elkaar zetten

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 3: de voorkant in elkaar zetten

In deze stap gaan we de voorkant van het kussen in elkaar zetten. Laten we beginnen!

Dit heb je nodig:

  • Je stof uit stap 2
  • Een liniaal en je favoriete methode om stof te markeren - kleermakerskrijt of een textielstift
  • Garen in een bijpassende kleur (wij gebruiken graag lichtgrijs, omdat dit goed bij de meeste tinten past)
  • Knopspelden of clipjes
  • Strijkijzer om de naden glad te strijken
  • Schaar of rotary cutter (rollend mes)

Plaats je vierkanten op elkaar in paren, met de voorzijde van de stof naar binnen geplaatst, en zorg ervoor dat de hoeken precies bovenop elkaar liggen. In de vorige stap hadden we het meest linkse ontwerp uit de middelste rij gekozen, maar we hebben besloten om toch voor het meest linkse ontwerp uit de bovenste rij te gaan. Dus in ons geval betekent dit dat de roze stof wordt gecombineerd met blauwe stof, we de lichte stoffen samenvoegen, en de donkere stoffen samenvoegen, omdat dit de gewenste combinatie van driehoeken oplevert.

Trek een diagonale lijn op de achterzijde van één van de stoffen, van hoek naar hoek. Knip NIET langs deze lijn, dit is slechts de richtlijn die je zal helpen bij het naaien. Speld de vierkanten op elkaar, aan beide kanten een stukje van de richtlijn af.

Naai langs BEIDE zijden van de richtlijn, op 0.75cm afstand. De ‘teentjes’ van de naaivoet hebben vaak deze breedte, mogelijk kan je de afstand inschatten door de zijkant van de naaivoet bovenop de richtlijn te houden, met de naald in het midden. Op bredere naaivoeten, zoals de naaivoet die wij hier gebruiken, wordt vaak een naadtoeslag van 0.75cm gemarkeerd, dus maak hier indien mogelijk gebruik van.

Knip nu langs de richtlijn en pers de naden richting de meest donkere stof. Je hebt nu twee driehoeken gemaakt van halve vierkanten! Herhaal deze stap met de andere stoffen, zodat je in totaal vier blokken hebt.

Plaats twee van je blokken met de rechte kant tegen elkaar, zoals in je ontwerp. Als er naden zijn die precies op elkaar aan moeten sluiten, kan het helpen om de puntjes vast te spelden of te klemmen om ervoor te zorgen dat ze niet verschuiven tijdens het naaien. Speld of klem de vierkanten anders vast langs de rand van de stof.

Naai deze naad met een naadtoeslag van 0.75cm, en herhaal deze stap met de andere blokken. Pers de naadtoeslag naar een kant. Als je een windmolentje maakt zoals ons, zorg er dan voor dat alle naden in dezelfde richting wijzen, zodat het eenvoudiger is om het middelpunt te creëren in de volgende stap.

Plaats de twee delen tegen elkaar, en speld belangrijke stukjes vast (zoals het middelpunt van de windmolen), en speld of klem de rest vast.

Naai de delen aan elkaar vast met een naadtoeslag van 0.75cm en pers de naad naar een kant. Als het lukt, zorg er dan voor dat de naden een spiraal vormen rondom het middelpunt, zodat er niet te veel stof op een plek ophoopt, wat het quilten van de voorkant zal bemoeilijken.

De bovenkant van de voorkant van je kussen is nu klaar!

Volgende maand zetten we de rest van de voorkant van het kussen in elkaar en beginnen we met quilten.