Sluit ×
Winkel 
flag_nl
 / Taal 
flag_nl
English
Deutsch
Français
Español
Italiano
Nederlands
Polski
Português
日本 ( Japanese )
Svenska

Unsere deutschsprachigen Shops

Nos boutiques francophones

Nuestras tiendas de habla hispana

Nuestras tiendas de habla italiana

Onze Nederlandstalige winkels

Nasze sklepy mówiące po polsku.

Nasze sklepy polskojęzyczne

私たちの日本語を話す店舗

Våra svensktalande butiker

Kies uw valuta

Creatieve blog van Wunderlabel!

Van Terra on 08-07-2019

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Dit heb je nodig:

  • De voorkant van je kussen
  • De stof die je hebt geknipt voor de binnenzijde van de voorkant van je kussen
  • Tussenvulling (ook wel quiltvulling of watteermateriaal genoemd)
  • Spelden - veiligheidsspelden zijn het beste, maar je kan ook knopspelden gebruiken
  • Garen
  • Schaar of rotary cutter (rollend mes) en snijmat

Kies het soort tussenvulling dat je wil gebruiken. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, die allemaal anders aanvoelen en je afgewerkte kussen een andere look zullen geven. Een quilt- of stoffenwinkel in de buurt kan je helpen om een keuze te maken tussen de verschillende materialen. Wij kozen ervoor om bamboevulling te gebruiken. Bamboevulling is zacht en ademend, en daarnaast ook een duurzaam materiaal. Knip een vierkant van 50x50cm uit de tussenvulling. We knippen alles later precies op maat als de quilt klaar is, om ervoor te zorgen dat de quiltvulling precies gelijk loopt aan de rand van je kussen.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Plaats de verschillende lagen op elkaar - eerst de stof voor de achterkant van de quilt, met de goede kant naar beneden, daarna de tussenvulling, en daarna de voorkant van je kussen, met de goede kant omhoog. Zorg ervoor dat alles recht bovenop elkaar ligt, zonder plooien of kreukels. Dit staat ook wel bekend als de ‘quilt sandwich’.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Speld de lagen op elkaar vast. Voor een kussen van dit formaat heb je ongeveer 15-20 spelden nodig om ervoor te zorgen dat de lagen niet gaan verschuiven terwijl je aan het quilten bent. Zorg ervoor dat de spelden alledrie de lagen vastzetten. Speld eerst het midden van je kussenhoes vast en werk naar buiten toe. Controleer dat alle lagen kreukvrij blijven terwijl je de spelden vastzet.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Nu is het tijd om je quiltdesign en de kleur van het garen uit te kiezen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, maar voor beginners is een simpel ontwerp met rechte lijnen waarschijnlijk de beste keus. Wij kozen voor twee verschillende kleuren garen, die passen bij de hoofdkleuren van onze stof, en volgden met onze quiltlijnen de vorm van het windmolenontwerp. Je kan er ook voor kiezen om rechte lijnen over de hele voorkant te quilten, of ga voor een rasterpatroon. Kies liever niet voor een ontwerp dat het middelpunt van je molentje doorkruist, aangezien hier meer lagen bovenop elkaar zitten. Dit maakt het moeilijker om de lagen door de naaimachine te voeren en heeft mogelijk invloed op de lengte van je steken.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Tijd om te quilten! Begin indien mogelijk in het midden van je hoes, zodat eventuele kreukels richting de rand glad worden gestreken. Gebruik de naaivoet om de quiltlijnen van je ontwerp op gelijkmatige afstand te houden, of om een gelijke afstand tussen de quiltlijnen en de naden aan te houden. Gebruik een patchworkvoet om de lagen geleidelijk door de machine te voeren zonder dat de stof verschuift.

Vergeet niet om de spelden te verwijderen en wees voorzichtig tijdens het naaien. Naai niet per ongeluk over een speld heen, dit kan de naald breken of zelfs de naaimachine beschadigen.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Je kan ook met de hand quilten - dit is echter een totaal ander proces, en zorgt voor een zachtere uitstraling. Het is een vaardigheid die je niet zomaar onder de knie hebt, want gelijkmatige steken van dezelfde grootte geven het mooiste resultaat. Als je met de hand quilt, gebruik dan een eenvoudige rijgsteek die alle lagen van de ‘quilt sandwich’ meeneemt, en zorg ervoor dat alle lagen stevig op elkaar komen te zitten.

Als je garen opraakt terwijl je aan het quilten bent, of je wilt een quiltlijn eindigen in het midden van de hoes, moet je de draaduiteinden wegwerken om te voorkomen dat je steken zullen ontrafelen. Haal het uiteinde van de draad door een naald, en leg een knoopje in het garen, een klein stukje vanaf de oppervlakte van de quilt. Steek nu de naald in de stof, op ongeveer één steek afstand - het puntje van de naald moet tussen de quiltlagen zitten, en niet door de achterkant heen steken. Steek het garen weer door de bovenste laag stof heen, een klein stukje van je quiltlijn af, en trek voorzichtig aan de draad om het knoopje tussen de lagen van de ‘quilt sandwich’ te plaatsen. Knip het draadje kort boven je quilt af. Herhaal deze stap met de draaduiteinden aan de achterkant van je quilt.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Knip de randen van de quiltvulling en van de stof van de achterkant van je quilt bij, zodat alles gelijk loopt met de rand van het voorkant van je kussen. Je quilt is nu af! Volgende maand gaan we verder met de laatste stap van onze quiltserie, en maken we onze kussenhoes helemaal af.

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Hoe maak ik een quilt-kussen: stap 4: quilten

Wil je dit idee voor later opslaan?

Je hoeft alleen maar de link naar dit blogbericht toe te voegen aan je “Bladwijzers” of aan je "Favorieten", zodat je later je favoriete site snel in je browser kunt vinden.

Zo sla je de instructies op:

  • Op de computer: klik op het sterretje of de drie puntjes in de rechterbovenhoek of op het boekicoontje in de linkerbovenhoek (afhankelijk van de browser die je gebruikt).
  • Op je Android-smartphone: klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en vervolgens op het sterretje.
  • Op je iPhone: Klik op het boekicoontje linksonder en voeg de link toe aan jebladwijzers of boekenlijst.

Met de nieuwsbrief van Wunderlabel mis je niets meer!

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe creatieve instructies, tips en inspiraties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en profiteer onder andere van onze geweldige acties!